Őszinte leszek veletek: majdnem 30 évig kerültem a sütőtököt. Sosem voltam egy igaz “tök-rajongó”, és 30 év alatt csak egyszer kóstoltam meg … nem ízlett.
Aztán ahogy telt az idő, én is megkomolyodtam. Pár hete – az ősz kezdetekor – betévedtem az egyik kedvenc éttermembe, ahol éppen sütőtök krémleves volt a napi ajánlat. Félve megkóstoltam, és egyből beleszerettem.
Pár nappal később aztán az élelmiszerüzletben rátaláltam arra a darabra, amiből elkészítettem a saját levesem.
A recept a következő:
1 kg sütőtök
2 burgonya
1 fej vöröshagyma
2 ek. olívaolaj
700 ml zöldségleves
125 g tejszín
só, bors, kakukkfű
A burgonyát megmossuk, meghámozzik, felkockázzuk. A hagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk. A tök belsejét kinalazzuk, és nagyon óvatosan (tényleg figyeljetek oda, mert én elvágtam az ujjam) meghámozzuk, és felkockázzuk.
Az olajat felforrosítjuk a lábasban, és üvegesre futtatjuk a hagymát. Hozzáaadjuk a burgonyát és a tököt, majd felöntjük a levessel. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, és a levestlassú tűzön kb. 20 percig főzzük.
Ezután elő a botmixerrel 🙂 A levest pürésítjük, és belekeverjük a tejszínt.
Mint mindig, most is várjuk a visszajelzéseket 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: