Sütőtök krémleves

Őszinte leszek veletek: majdnem 30 évig kerültem a sütőtököt. Sosem voltam egy igaz “tök-rajongó”, és 30 év alatt csak egyszer kóstoltam meg … nem ízlett.

Aztán ahogy telt az idő, én is megkomolyodtam. Pár hete – az ősz kezdetekor – betévedtem az egyik kedvenc éttermembe, ahol éppen sütőtök krémleves volt a napi ajánlat. Félve megkóstoltam, és egyből beleszerettem.

Pár nappal később aztán az élelmiszerüzletben rátaláltam arra a darabra, amiből elkészítettem a saját levesem.

A recept a következő:

1 kg sütőtök

2 burgonya

1 fej vöröshagyma

2 ek. olívaolaj

700 ml zöldségleves

125 g tejszín

só, bors, kakukkfű

A burgonyát megmossuk, meghámozzik, felkockázzuk. A hagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk. A tök belsejét kinalazzuk, és nagyon óvatosan (tényleg figyeljetek oda, mert én elvágtam az ujjam) meghámozzuk, és felkockázzuk.

Az olajat felforrosítjuk a lábasban, és üvegesre futtatjuk a hagymát. Hozzáaadjuk a burgonyát és a tököt, majd felöntjük a levessel. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, és a levestlassú tűzön kb. 20 percig főzzük.

Ezután elő a botmixerrel 🙂 A levest pürésítjük, és belekeverjük a tejszínt.

Mint mindig, most is várjuk a visszajelzéseket 🙂

Tovább a blogra »